Reittikohteena Saariselkä

Pohjois-Lapista Urho Kekkosen kansallispuiston kyljestä löytyy pieni lomakeidas, joka tunnetaan paitsi murtomaahiihtäjien paratiisina, myös kahden tunturin väliin sukeltavine rinteineen Euroopan pohjoisimpana hiihtokeskuksena. Näiden lisäksi Saariselkä tarjoaa upeaa Lapin luontoa ja tunturimaisemia myös kelkkailijoiden nautittavaksi. Kattavan ja monipuolisen kelkkareittiverkostonsa ansiosta Saariselkä on oiva kelkkareissun kiintopiste.

Pohjois-Lapin keidas Saariselkä soveltuu kelkkakohteeksi monentasoiselle kuskille. Hyvin merkatut ja tiuhaan huolletut urat tunturikeskuksen ympäristössä tarjoavat miellyttävää ja turvallista safarointia lähialueilla niin aloitteleville kuskeille kuin vanhoille tekijöillekin, ja lisää haastetta ja erämaatunnelmia haikailevat löytävät niin ikään nopeasti tiensä kauemmas kairaan koskemattomammille urille ja reiteille. Myös kelkkailemattomille seurueen jäsenille riittää tekemistä, onhan kylä varusteltu kylpylää ja keilahallia myöten. Majoitusvaihtoehdot venyvät mökeistä hotelleihin ja lasi-igluihin asti, nälkääkään ei tarvitse nähdä tai kuivin suin iltoja istua, ravintoloiden ja illanviettopaikkojen tarjonta on kattava. 

Nautiskelua lanatuilla baanoilla

Saariselän ympäristössä on noin 100 kilometrin verran sesonkina tiuhaan tampparilla huollettavaa leveää uraa, joka kulkee nelostien molemmin puolin ja sopii rengaslenkkinä ajettavaksi. Hyvin huollettua uraa pitkin on aloittelevankin harrastaja helppo ottaa tuntumaa lajiin ja päästä silti suoraan kelkkailun hienoimpien ulottuvuuksien ytimeen – seikkailutunnelmiin lähelle luontoa, keskelle erämaata.

Heti Saariselän keskuksen kupeessa on mahdollista huiputtaa useampi puurajan yläpuolelle kohoava tunturi turvallisesti uria pitkin ja päästä tähyämään horisonttissa kumpuilevaan kansallispuistoon korkealta tunturista kelkan sarvista käsin. Saariselän pohjoispuolella tampattu ura kiertelee tuntureita ja metsämaisemia tarjoten useamman reittivaihtoehdon. Moitakurun päivätuvalla voi tulistella ja syödä eväitä, hiihtokauden sesonkina tuvalla on myös kahvilatoimintaa. 

Elämysreissuja etemmäksi

Kylältä etelää kohti lähdettäessä kelkkaura mutkittelee metsän siimeksessä, tarjoten hauskaa, vaihtelevaa maastoa ja kumparetta Kiilopäätä kohti edetessä. Kakslauttasessa voi suikata nelostien länsipuolelle ja palata kohti pohjoista vauhdikkaampia väyliä pitkin, tai jatkaa matkaa kaasupeukun poltellessa etelään Vuotsoa kohti jänkien ja metsätaipaleiden poikki ja hörpätä perillä kyläkaupalla kahvit ennen paluumatkaa. 

Piston voi Saariselän reiteiltä tehdä myös itään Raja-Jooseppiin Venäjän rajalle. Tämän etapin päästä on turha odotella palveluita löytävänsä, sillä bensa-asemakin on vasta rajan takana. Tankillisella kyllä ajelee takaisinkin, eikä matka kyllästytä, reitti on pääosin mukavaa ja vauhdikasta pätkää, joka kulkee luonnontilassa pitkin metsäautotien pohjia.

Lisää ulottuvuutta reissuille on helppo hakea pohjoisen suunnasta, mistä löytyvät ravintola- ja huoltoasemapalveluineen Ivalo ja Inari, joissa molemmissa on mahdollista vierailla ajelemalla päiväreissu rengaslenkkinä. Saariselältä pääsee länsipuolta Inariin maisemallisesti kaunista erämaareittiä pitkin Hammastunturia sivuten, tai idempää lupsakkaasti jäitä myöten jatkaen Ivalojokea pitkin Inarijärvelle. Inarilla voi katsastaa reitin varrella sijaitsevan komean Ukonkiven, saamelaisten muinaisen uhripaikan, jonka huipulta aukeaa sievä näkymä järvelle. Varteenotettava taukopaikka määränpäässä Inarissa on muutamien kilometrien päässä kylältä, keskellä korpea komeana kohoava Pielpajärven erämaakirkko. Täältä löytyvät myös tupa ja tulistelupaikka taukoiluun. 

Seikkailijoiden paratiisi

Tositurraajat voivat haastaa itseään vielä pidemmillä päivälenkeillä vaikkapa jatkamalla matkaa Inarista kohti Pokkaa, tankata ja evästellä nostalgisessa Tieva-baarissa ja suunnata Porttipahdan tekojärven yli Vuotson kautta takaisin kohti Saariselkää. Rengaslenkille kertyy matkaa noin 350 km ja se sisältää vaihtelevaa, mukavaa maastoa ja lähes poikkeuksetta vain vähän kulutettua baanaa.

Pohjois-Lapin paratiisissa vain taivas ja jäämeri ovat rajana kelkkailijoille. Jälkimmäistä hurjimmat saattoivat vanhoina hyvin aikoina käydä vaikka päiväseltään katsomassa, kun Norjan rajan ylitys onnistui kätevästi joko Näätämöstä tai Nuorgamista. Lyhimmillään vuonon pohjukkaan on matkaa Saariselältä reilu 200 kilometriä. Suomen puolellakin riittää toki taivasteltavaa, Pohjois-Lapin kelkkaurat tarjoavat todellista erämaatunnelmaa ja vähän koluttuja väyliä. Kauempana keskuksista tarvitsee harvoin patikkoa paukuttaa, puuteri sen kun vain pölisee kaukaisia kairoja halkoessa. Joskus kannattaa lähteä kauemmaksi päästäkseen lähelle. Saariselällä olet vain kaasunpainalluksen päässä kelkkailun komeimmasta ytimestä.

Päivälenkkejä ja suuntaa antavia etäisyyksiä

Saariselän tampatut ympärysreitit yhteensä n. 100km

Saariselkä – Vuotso 50 km

Saariselkä – Raja-Jooseppi 60 km 

Saariselkä – Ivalo – Saariselkä 80 km

Saariselkä – Inari – Saariselkä 180 km

Saariselkä – Inari – Pokka – Vuotso – Saariselkä 350 km

Luvat

Inarin kunnassa kelkkaileva tarvitsee Metsähallituksen uraluvan. Luvan osto hoituu kätevästi Metsähallituksen nettikaupasta: www.eraluvat.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *