Talven kisalajit tutuiksi

Tänäkin talvena kisataan taas moottorikelkoilla monessa eri lajissa. Kausi on täynnä tapahtumia kelkkailun saralla ja mikäli korona ei tee katoa kisakalenteriin, on kaudella -22 tarjolla komea setti kilpailuja niin Snowcrossin, MK-Sprintin, MK-Enduron, kuin Vintage Snowcrossinkin merkeissä. Jokaiselle löytyy siis tarjonnasta jotakin – olisiko tällä kaudella aika koetella rajojaan ja lähteä kisaviikoille ylittämään itseään? Tässä jutussa otetaan katsaus talven kisalajeihin. 

Snowcross – lentävää menoa radalla

Snowcrossissa kuskien ajotaidot, kunto ja voitontahto pistetään puntariin vaativalla radalla, jolla riittää hyppyreitä, patteja ja mutkia. Kisat toteutetaan yhteislähtöinä sarjoittain, joten tilanteita on luvassa, kun kymmenkunta kovatehoista kisalaittetta syöksyy kaasu pohjassa lähtöviivalta kohti ensimmäistä kurvia Suomen kovimmat kuskit selässään. Suomen Moottoriliitto järjestää Snowcrossin SM-sarjan ja myy kisaajille lisenssejä, joilla voi ajaa myös mm. Pohjoismaisessa Snowcross Super League -sarjassa.

Kisalajeista Snowcross on yksi yleisöystävällisimmistä – katsomossa koko rata on silmien edessä ja kisoja voi seurata myös livestriimin kautta. Meno on näyttävää ja vauhdikasta. Radalla eteneminen näyttää helpolta ja sulavalta, kun katsoo kuskeja, jotka homman taitavat. Melkein kuin kelkoissa olisi telan lisäksi siivet! Kuitenkin kun lajiin harjaantumaton kuljettaja käy kokeilemassa ajamista nykypäiväisellä snowcross-radalla, on lennokkuus kaukana ja saattaapa äkkiseltään tuntua siltä kuin ei koskaan olisi kelkalla ajanutkaan, kun pikkupojat pyyhkivät ohi molemmin puolin. Lajin rajuus ja teknisyys valkenevat nopeasti ja saavat nostamaan hattua lajin taitajille sekä haaveilemaan, että josko sitä itsekin oppisi jonain päivänä vielä lentämään.

Sprint kysyy räjähtäviä suorituksia

Snowcrossista poiketen sprintissä kilpailijat lähetetään radalle kukin omalla lähtövuorollaan ja taistot käydään kelloa vastaan, ei muiden kuskien kanssa kolistellen. Rata on 4-8 kilometrin mittainen endurotyylinen lenkki, jota kierretään kahteen tai kolmeen kertaan ja ajat lasketaan yhteen kisan tuloksia varten. 

Sprintissä vaaditaan räväkkää menoa heti lähtöviivalta lähtien, sillä suoritukset ovat lyhyitä ja kello kyllä heti tietää, jos kuski on uneksinut. Sprint on kuitenkin tarkoitettu matalan kynnyksen lähestymistavaksi endurolajeista kiinnostuneelle ja kilpailun tarkoituksena onkin perehdyttää jokamieskelkkailija kilpailutoimintaan sekä kokeilla moottorikelkkojen luotettavuutta sekä ajajien taitoa heidän ajaessaan reitin määrätyissä olosuhteissa, kuten säännöissä mainitaan. Sprint- ja endurokilpailut käydään Suomen Moottorikelkkailijat ry:n alaisuudessa.

Enduro koettelee kestävyyttä

Jos sprintissäkin saa ajaa omaa ajoaan kelloa vastaan, endurossa vasta matkanteosta omassa rauhassa ehtiikin nauttia – sen minkä hurjalta racetukselta ehtii. Endurokilpailussa ajetaan päivän aikana kaksi tai useampia maastoon merkattuja erikoiskokeita siirtymineen, joille kertyy mittaa yhteensä vähintään 70 kilometriä. 

Kisa koettelee sekä kuskin että laitteen kestävyyttä, ja sitkeyttä kysytään etenkin kaksipäiväisissä kisoissa, joita on tällä kaudella luvassa jopa kaksi kappalein. Kuski saa olla koko kisan ajan hereillä, sillä erikoiskokeilla tilanteet tulevat silmille nopeasti ja yksikin lipsahdus voi johtaa ongelmiin ja jopa kisan keskeytymiseen. Matkan varrella saa samanaikaisesti lukea sekä reittimerkkejä että edessä avautuvaa maastoa, ja kisa vaatii täyttä pitkäjänteistä keskittymistä vielä siinäkin vaiheessa, kun jo vähän väsyttää. Hienoa onkin upota hetkeen ja unohtaa ulkopuolinen maailma, olla kisan ajan yhtä kelkan kanssa ja kiitää komeissa korpimaisemissa puhtaasti reittiin ja ajamiseen keskittyen.

Vintage Snowcross – hurjaa ja hauskaa

Vintage snowcrossissa taistot käydään snowcross-tyyliin yhteislähtöinä radalla, jossa riittää mutkaa ja hyppyjäkin, mutta nykypäivän laitteiden radalla kiidetään vanhan ajan kelkoilla. Kisaradat ovat nykyisiin snowcross-ratoihin verrattuna askeleen kesympiä – tästä kiittävät niin ajan patinoimat laitteet kuin kuskien selätkin. Kisoja ovat puuhanneet kelkkakerho Wintage Weikot yhdessä paikallisten moottorikerhojen kanssa, ja tälle kaudelle onkin luvassa komea neljän osakilpailun laajuinen Wintage Snowcross -sarja.

Kaikista lajeista ehkä juuri vintage snowcross on se, jossa kisaviivoille lähtemistä tarvitsee vähiten jännittää – kisavarikolla ei juuri näe totisia naamoja tai kyräilyä, vaan kaikki tuntuvat puheltavan yhteen hiileen. Jos jollakin on ongelmia kelkan kanssa, apua saa kilpakumppaneilta, kamppailut käydään vasta radalla. Vintagekelkkojen taistot ovat myös yleisölle viihdyttävää katsottavaa. Vanhanajan vehkeet ovat näyttäviä, ja monet kuskit hulluttelevat myös ajovarusteilla vintagehengessä tai muuten vain.

Kynnys kisaamaan lähtemisestä on haluttu pitää matalana myös osallistumismaksujen osalta, jotka ovat olleet muutaman kympin luokkaa kisaa kohden. Näiden lisäksi kisaajilta edellytetään tulevalla kaudella lisenssiä ja SML:n alaisen kerhon jäsenyyttä. Lisätietoja kisoista ja osallistumisesta löytyy sivulta wintageweikot.fi.

Muita kisalajeja

Tässä esiteltyjen lajien lisäksi menneinä ja toivottavasti tulevinakin talvina on kisattu myös muutamissa muissa lajeissa, jotka laajentavat mukavasti kilpakelkkailun kirjoa. Cross country -kisassa radan mitta ei rajaa ajosuoritusta, vaan kello – voittajan ratkaisee se, joka ehtii (ja jaksaa) kiertää kisarataa pisimmälle luokalle määritellyssä ajassa. Kisassa mitataan ajotaidon lisäksi toden teolla kuskin kuntoa ja sitkeyttä.

Hill climb -kisat käydään nimensä mukaisesti mäessä, ja poiketen muista kisalajeista, taistot käydään pääosin pitkillä kelkoilla vuoren valloituksen luonteeseen soveltuen. Laji on viihdyttävää katsottavaa ja menneinä keväinä hiihtokeskusten rinteet ovat täyttyneet moottorinpärinästä ja iloisesta yleisöstä, jotka seuraavat kisaajien näyttäviä suorituksia rinteeseen rakennetulla hurjalla radalla. Rinteeseen tehdyllä radalla voidaan ajaa myös Hillcross- ja Snowcross-lähtöjä.

Mukaan kisatunnelmiin?

Jos kisaaminen houkuttelee, SML:n ja SMK ry:n järjestämistä kisoista löytyy harrastesarja, josta on ensi kertaa kisaan lähtevien hyvä aloittaa. Naisille on omat sarjansa, jonne voi myös lähteä mukaan matalalla kynnyksellä – vaikka naiskelkkailu on viime vuosina ollut hyvässä nosteessa, kisaviivoille naisia kaivataan yhä lisää. Myös jo enemmän elämää nähneille kuskeille (ja kelkoille) on omat sarjansa – olisihan hienoa olla kerran elämässä endurokisojen elävä Legenda! 

Wintage Snowcross -kisoissa puolestaa kuskin sijaan kelkka ratkaisee (lukuun ottamatta erillistä naisten sarjaa), ja sarjoihin jakaannutaan kelkan vuosimallin mukaan. Sarjoja riittää Leafer-luokan latikeuloista aina Millenium-luokkaan asti. Uusimmat kelkat, jotka kisoissa tällä hetkellä sallitaan, ovat vuonna 2005 ensiesiteltyjä malleja. 

Jos kisaaminen ei ole oma juttu, mutta moottoriurheilu sytyttää, voi kisoja seurata katsomon puolelta ja joidenkin lajien osalta myös omalta kotisohvalta livestriimien kautta. Kisatunnelmaa voi läheisesti päästä aistimaan myös ilmoittautumalla kisoja järjestävien kerhojen kautta talkooväeksi tapahtumiin ja tukea näin kilpailutoimintaa. Kisavarikolle ja osalliseksi radalla käytäviin kamppailuihin voi niin ikään päästä myös kilpakelkkailijan huoltojoukoissa – motorsport on aina tiimipeliä, jossa jokaisen jäsenen panos ratkaisee. Pidetään peukkuja, että tulevan kauden kamppailut päästään mahdollisimman suurilta osin käymään suunnitellusti koronatilanteesta huolimatta ja jokainen pääsee nauttimaan kilpailukaudesta omalla tavallaan!

Kisakalenterit kaudella 2022:

Snowcross 2022

29.-30.1.2022 Pakkaskisat Rovaniemi, kansallinen

SM 5.-6.2. Parikkala

12.2. Snowcross Super League, Boden

18.-19.2. Stadion Snowcross Oulu ja Bothnia Cup

SM 5.-6.3 Kokkola

19.3 Snowcross Super League, Ouluzone

SM 26.-27.3 Rovaniemi

22.-23.4. Snowcross Super League, Himos

SM 30.4-1.5. Paljakka

SMK ry:n 2022 kilpailukalenteri

SPRINT-SM

5-6.2.2022 1. SM Sprint Kitee 2 pv

5-6.3 2022 2. SM Sprint Finaali Vaala 2 pv

ENDURO-SM

12.2.2022 1. SM Enduro Tahkovuori

25-26.2.2022 2. SM Enduro Pohjois-Karjala 2 pv

12.3.2022 3. SM Enduro Salla

25-26.3.2022 4. SM Enduro Giant Kemijärvi

Wintage Weikot Wintage Snowcross Series 2022

26.2. Kajaani

12.3. Ivalo

2.4. Rovaniemi

30.4. Levi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *